Circulaire externe fixator

In bijzondere gevallen kan een artrodese (vastzet operatie) of een standscorrectie niet worden verricht in één tijd of kunnen er geen schroeven en platen geplaatst worden. Dit kan het geval zijn bij infectie, extreme deformiteiten, belangrijke defecten van huid en weke delen, of bij grote botdefecten. Slechts enkele centra in België bieden voor deze probleemgevallen een oplossing door middel van een circulaire externe fixator. 

Meerdere dunne pinnen worden doorheen het bot geplaatst ter hoogte van de voet en het onderbeen. Deze pinnen worden gemonteerd op kunststof ringen. Deze ringen worden vervolgens weer door metalen bouten aan elkaar verbonden. Deze laatste kunnen verstelbaar zijn in lengte om over een tijdspanne van meerdere weken de voet en enkel langzaam in een correcte positie te duwen. Deze stapsgewijze correctie kan je thuis zelf uitvoeren aan de hand van een eenvoudig schema, hiervoor dien je niet in het ziekenhuis te blijven. Deze techniek biedt een oplossing voor complexe voet en enkelproblemen die geen andere eenvoudigere of even veilige oplossing kennen. Dit frame blijft vaak 3 maanden of langer ter plaatse.

Nabehandeling - revalidatie

Je zit voor meerdere weken en soms maanden met letterlijk een blok aan je been.

Hiervoor dien je jezelf goed voor te bereiden in je thuissituatie. En als er thuis weinig hulp is of je moet erg veel trappen doen is een tijdelijk verblijf in een revalidatiecentrum te overwegen.

Hier geven we je alvast enkele tips:

  • Niet elke rolstoel zal in staat zijn om de metalen constructie te dragen op het voetstuk, let hier goed op bij het uitzoeken van een rolstoel. Je zal na een 2 weken waarschijnlijk krukken verkiezen boven een rolstoel.
  • Onderbroeken en broeken zullen niet vlot over de externe fixator heengaan. Voorzie meerdere broeken en onderbroeken die langs opzij open te doen zijn met een velcro of drukknoppen. Een Amerikaanse patiënte toont op youtube hoe ze zelf haar kleding aanpaste.
  • Je kan zelf moeilijk bij de verstelbare metalen bouten om deze aan te passen in lengte: hiervoor zal je een huisgenoot of thuisverpleging nodig hebben.
  • Slapen is niet steeds evident het frame kan blijven haken in de lakens, het is aan te raden om ’s nachts een oude kussensloop rond het frame te dragen om zo je dekens te beschermen. Draaien en woelen in bed zal pas na enkele weken vlot lukken.

Zorg voor het frame

  • Het Frame dient steeds proper te zijn, instructies over de zorg worden gegeven in dit document (link pdf patiënt instructies)
  • Waar de pinnen doorheen de huid gaan wordt na de ingreep isobetadine gel aangebracht, dit wordt de eerste dagen herhaald door de verpleegkundige tijdens je verblijf de eerste dagen. Zodra deze kleine wonden droog zijn dien je de ze enkel nog te reinigen en te beschermen met een droog compres.
  • Douchen mag je met de frame zodra alle wonden droog zijn: de frame dient aan het einde goed te worden afgespoeld en alles dient goed te worden afgedroogd met een propere handdoek.

Wat te doen bij:

Ontsteking van de huid rondom een pin

  • Grondig proper maken van de huid rondom de pin: met een compres (gedrenkt in vloeibare ontsmettingsstof) rond de pin ‘flossen’
  • Stuur via e-mail een echte foto (neem die met je GSM) aan de chirurg: hij zal beslissen of je een korte kuur antibiotica nodig hebt

Een pin die los komt te zitten

  • Pin kan los zitten of gebroken zijn
  • Verwittig je chirurg via secretariaat orthopedie

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren