Totale heupprothese
Wat?
Een totale heupprothese (THP), ook wel bekend als heupvervanging, is een chirurgische ingreep waarbij het beschadigde heupgewricht wordt vervangen door kunstmatige componenten om de pijn te verminderen en de bewegingsmogelijkheden te herstellen. Deze procedure wordt vaak uitgevoerd bij mensen met ernstige heupaandoeningen, zoals ernstige artrose, heupdysplasie, reumatoïde artritis of fracturen, die de normale functie van het heupgewricht belemmeren.
De procedure omvat verschillende stappen:
- Voorbereiding: Voordat de operatie begint, zal de patiënt worden onderworpen aan medische evaluatie en beeldvorming, zoals röntgenfoto's of MRI-scans, om de omvang van de schade aan het heupgewricht te beoordelen. Dit helpt de chirurg bij het plannen van de operatie en de keuze van de juiste implantaten.
- Anesthesie: De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algemene anesthesie, waarbij de patiënt in slaap is, of onder spinale anesthesie, waarbij alleen de onderste helft van het lichaam verdoofd is.
- Incisie: De chirurg maakt een incisie in de heupstreek om toegang te krijgen tot het beschadigde heupgewricht.
- Verwijdering van beschadigd weefsel: De beschadigde heupkop wordt verwijderd uit het acetabulum (komvormige deel van het heupgewricht), en eventuele aangetaste delen van het dijbeen worden voorbereid voor het plaatsen van de prothese.
- Plaatsing van de prothese: De kunstmatige componenten van de prothese worden geplaatst. Dit omvat het plaatsen van een metalen heupkop op een steel in het dijbeen en het plaatsen van een kunststof of metalen bekleding in het acetabulum.
- Sluiting en herstel: Nadat de prothese op zijn plaats is gezet, wordt de incisie gesloten met hechtingen of nietjes. Een verband of drukverband kan worden aangebracht om de wond te beschermen.
Na de operatie wordt de patiënt overgebracht naar de herstelafdeling, waar ze onder toezicht blijven terwijl ze wakker worden uit de anesthesie. Fysiotherapie begint meestal kort na de operatie om de patiënt te helpen bij het herstellen van de bewegingsmogelijkheden en het leren van de juiste technieken voor lopen, zitten en opstaan.
Het herstelproces na een totale heupprothese kan enige tijd duren, waarbij fysiotherapie en geleidelijke toename van activiteiten belangrijk zijn. Met de nieuwe heupprothese kunnen patiënten aanzienlijke verlichting van pijn ervaren en hun mobiliteit en levenskwaliteit verbeteren. Het is echter belangrijk om op de lange termijn goede zorg te dragen voor de prothese, zoals het vermijden van zware impactactiviteiten en regelmatige opvolgafspraken met de arts.
Hieronder vind je het antwoord op enkele veel gestelde vragen.
Daarnaast kan je ook de informatiebrochure over de opname en de revalidatie hier downloaden.
Wanneer is een totale heupprothese aangewezen?
- Pijn beperkt de dagdagelijkse activiteiten
- Pijn tijdens rust, zowel overdag als ’s nachts
- Bewegingsbeperking van de heup
- Geen of weinig verbetering met pijnstillers
- Pijnmedicatie veroorzaakt belangrijke nevenwerkingen
- Kinesitherapie etc… heeft geen effect meer
Wat kan je verwachten van een totale heupprothese?
- Belangrijke vermindering van de pijnklachten
- Functionele verbetering vooral bij de dagdagelijkse activiteiten
- Verbetering van je levenskwaliteit
MAAR
Je algemene conditie zal niet beter zijn dan voor je je heupprobleem kreeg. Zware sporten (lopen, voetbal…) zijn niet toegelaten.
Raadpleging orthopedie
De orthopedisch chirurg zal eerst naar je verhaal luisteren. Volgende zaken zullen besproken worden.
- Huidige klachten
- Huidige algemene toestand
- Medische voorgeschiedenis + medicatie
- Familiale voorgeschiedenis
Vervolgens zal er een lichamelijk of klinisch onderzoek gebeuren.
- Orthopedisch:
- Heup
- Rug
-Knie
- Algemeen:
- Neurologisch
- Vasculair
- Infectietekens?
Afhankelijk van de voorlopige diagnose op basis van de anamnese en het klinisch onderzoek zal zo nodig bijkomende medische beeldvorming worden aangevraagd om de diagnose te staven:
- Radiografie
- Echografie
- CT-scan
- Botscan
- NMR
Preoperatieve onderzoeken
In geval van indicatie voor het plaatsen van een totale heupprothese zullen nog bijkomende preoperatieve onderzoeken worden aangevraagd. Het plaatsen van een totale heupprothese is een majeure of grote ingreep die belastend is voor je lichaam. Het is van belang dat je in je beste conditie aan deze ingreep begint.
- Algemeen onderzoek door de huisarts
- ECG
- Bloedonderzoek en eventueel urineonderzoek
- Eventueel preoperatief consult door de anesthesist.
- Eventueel consult van een andere specialist
- Tandarts igv. Tandproblemen.
Welke prothese wordt er gebruikt?
De protheses die gebruikt worden zijn allen prothesen, waarvan de duurzaamheid en degelijkheid bewezen is in onafhankelijke en objectieve medische studies. Het type prothese dat bij jou zal worden gebruikt, zal gekozen worden door je orthopedisch chirurg in functie van je leeftijd, geslacht, functionele status, botkwaliteit, etc.…
Types totale heupprothese
Indeling
– Met cement of gecementeerd
– Zonder cement of cementloos
– Hybride: 1 component met cement en 1 component zonder cement
Indeling volgens het gebruikte materiaal
– Titanium, Cobalt-chroom, ….
Indeling volgens het materiaal-koppel van de gewrichtsvlakken.
– Keramiek-Keramiek, Keramiek-Poly-ethyleen, Metaal-Metaal, …
Je orthopedisch chirurg zal je graag zijn keuze speciaal voor jou toelichten als je dit wenst.
Wat gebeurt er tijdens de operatie?
Er wordt een insnede gemaakt schuin vooraan aan de zijde van de te opereren heup.
De heupchirurgen van het Orthopedie Turnhout gebruiken de direct anterieure toegangsweg naar het heupgewricht volgens de AMIS-methode. Dit wil zeggen dat het heupgewricht langs de voorzijde wordt opengemaakt. Dit is de meest spiersparende toegangsweg en hierdoor is een snelle revalidatie mogelijk. Tenzij bij speciale indicaties worden op onze dienst alle heupprothesen geplaatst met de AMIS methode. AMIS staat voor Anterior Minimally Invasive Surgery. Naast het gebruik van de direct anterieure toegang via de lies, wordt bij deze techniek ook een speciaal aanzetstuk aan de operatietafel gebruikt. Hierdoor kan het been stabiel in speciale posities tijdens de operatie geplaatst worden. Anders dan bij de klassieke anterieure toegang moeten hier geen grote wondhaken en ecarteurs geplaatst worden. Zodoende worden niet enkel de spieren gespaard maar worden ze ook veel minder gekwetst.
De heupkop evenals het versleten kraakbeen van de heupkom worden verwijderd. Het onderliggende bot wordt voorbereid voor het inbrengen van de prothese.
De prothese wordt ingebracht met of zonder cement al naargelang het gekozen type.
Na grondige spoeling wordt de wonde gesloten en een drukbandage wordt aangebracht.
Je wordt overgebracht van de operatiekamer naar de ontwaakkamer. Hier wordt een eerste controlefoto genomen.
Waarom de AMIS-methode?
Bij de AMIS methode worden geen spieren doorgesneden, en ook de bezenuwing van de spieren wordt volledig gespaard.
Deze minimaal invasieve methode heeft vele voordelen:
- Minder pijn
- Minder bloedverlies
- Grote stabiliteit; geen luxaties of ontwrichtingen na de operatie
- Snellere revalidatie en snel terug een normaal gangpatroon
- Korter ziekenhuisverblijf
- Kleiner litteken
- De normale activiteiten en het werk kunnen sneller hervat worden
- Gemakkelijke RX-controle tijdens de operatie zodat de chirurg tijdens de operatie al weet dat de heup perfect geplaatst is
Anesthesie/Verdoving
In principe gebeurt de operatie onder narcose samen met een peridurale pijnpomp (pijnpomp via ruggenprik). Eventueel kan dit gebeuren met enkel een peridurale verdoving. Dit hangt ook af van je medische conditie.
De anesthesist zal dit met jou bespreken de avond voor de ingreep. Wens je hierover meer uitleg dan kan een preoperatief consult met de anesthesist worden afgesproken.
Verloop van de opname
Na de operatie word je teruggebracht naar de kamer. Enkel wanneer er een medische indicatie bestaat, kan het zijn dat je voor een nacht naar dienst Intensieve Zorgen wordt overgebracht.
De eerste dag na de operatie blijf je nog in bed. Je bloedwaarden worden gecontroleerd. De eerste oefeningen worden uitgevoerd. Je pijnpomp blijft nog ter plaatse.
De tweede dag na de operatie wordt de pijnpomp verwijderd. Je komt onder begeleiding van de kinesist een eerste maal uit bed.
Vanaf de derde dag na de operatie wordt er meer intensief geoefend en gestapt.
Wanneer de wonde droog is, en je zelfstandig de trappen kan doen ben je klaar voor ontslag. Meestal is dit de 3e dag postoperatief.
Revalidatie
Meer informatie over de revalidatie vind je hierover in de informatiebrochure, die je hier kan downloaden: download link naar pdf
Draag zorg voor uw nieuwe heup
Volg zorgvuldig de instructies van je orthopedische chirurg, om potentiële complicaties te minimaliseren, aangezien deze je herstel en het voortbestaan van je implantaat kunnen beïnvloeden. Deze complicaties zijn echter vrij zeldzaam en mits enkele eenvoudige regels kan hun optreden sterk verminderd worden.
Vergeet niet
- Leid een gezond en actief leven.
- In geval van koorts, vermoeden van infectie of tandprobleem, vertel uw arts dat u een heupprothese hebt.
- Laat u regelmatig controleren. Controle-radiografie na 1 jaar en vervolgens om de 3 jaar.
- In elk geval, als u om het even welke bezorgdheid over uw nieuwe heup hebt, aarzel niet om uw arts te contacteren