Schouder artrose
Wat?
Artrose is slijtage van het kraakbeen.
Gewrichtsvlakken zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Het kraakbeen is een dunne, zachte, en gladde laag dewelke een schok dempende en smerende werking heeft zodat het gewricht optimaal kan bewegen. Bij schouderartrose brokkelt deze kraakbeenlaag af, hetgeen uiteindelijk leidt tot een minder soepele mobiliteit en ‘kraken’ van het gewricht. Het lichaam reageert hierop door zogenoemde ‘osteofyten’ aan te maken: dit zijn papegaaienbek vergroeiingen, vaak duidelijk zichtbaar op conventionele radiografie. Dit geeft uiteindelijk aanleiding tot chronische schouderklachten met verlies van mobiliteit, nachtrust, dagdagelijkse activiteiten en levenskwaliteit.
Wie en oorzaak?
Meestal zien we schouderartrose bij patiënten ouder dan 50 jaar. De klachten ontstaan geleidelijk door ouderdom: de kwaliteit van het kraakbeen verslechterd met de ouderdom, en met de graad van gewrichtsbelasting over de jaren. Dit is een natuurlijk verouderingsproces.
Artrose kan ook ontstaan op jongere leeftijd. Meestal is dit het gevolg van beschadiging van het kraakbeen door bijvoorbeeld een breuk, een ontwrichting of een infectie. Artrose kan ook (op jeugdige leeftijd) het gevolg zijn van een immuunsysteem ziekte zoals reuma.
Klachten?
Meestal pijn en stijfheid:
– Start-ochtendstijfheid
– Crepitaties (kraken van het gewricht)
– Zwelling van het schoudergewricht
– Verlies beweeglijkheid van het schoudergewricht
– Nachtelijke pijn
Bij uitgesproken artrose leidt dit erg vaak tot verlies van ADL (dagdagelijkse activiteiten zoals haren wassen, kammen, tanden poetsen, huishoudelijke taken, aankleden).
Vaak zijn de patiënten oververmoeid wegens constante nachtelijke pijn.
Niet zelden ervaren deze, doorgaans actieve, patiënten een belangrijk verlies van levenskwaliteit als gevolg van hun schouderklachten.
Onderzoeken?
Meestal volstaat een radiografie. Soms vragen we een artro-mri of een artro-ct aan om de ernst van de artrose beter in kaart te brengen.
Wanneer en hoe behandelen?
Artrose is een strijd die u niet kunt winnen.
Eenmaal het kraakbeen weg is, komt het niet meer terug.
Het kraakbeen werkt als een spons: bij beweging van het gewricht wordt het ingedrukt en lost het afvalstoffen. Wanneer de druk vermindert, zuigt het kraakbeen voedingsstoffen op. Bewegen is dus cruciaal. Om die reden proberen we het maximaal effect te bekomen via bewegingsoefeningen al dan niet onder supervisie van uw kinesist.
Indien deze behandeling onvoldoende verbetering geeft, proberen we vaak tijd te winnen door medicatie en/of een infiltratie: dit is een inspuiting met cortisone of kraakbeen gel. Dit kan een tijdelijke verbetering opleveren maar lost het onderliggend probleem niet op.
Via een kijkoperatie (artroscopie) kunnen we een spoeling uitvoeren van de pijnlijke schouder om losliggende kraakbeen fragmenten uit het gewricht te verwijderen. Vaak is dit een goede oplossing voor korte termijn, maar ook nu behandelen we niet het onderliggend probleem en zien we na verloop van tijd de klachten recidiveren.
Blijft u invaliderende pijn behouden ondanks de hierboven beschreven pogingen, dan overwegen we vaak een operatieve ingreep.
Een kunstschouder (schouderprothese) geeft zeer goede resultaten met betrekking tot pijnvermindering, mobiliteit en nachtrust. Het is een zeer betrouwbare oplossing om de levenskwaliteit en dagdagelijkse activiteiten weer tot het maximale te brengen.
Activiteiten die je voordien niet meer kon uitvoeren zoals golf, fietsen, wandelen, tennis behoren vaak weer tot de mogelijkheden met de schouderprothese. Bovendien heeft de schouderprothese die we gebruiken in AZ Turnhout niet alleen een zeer lange levensduur maar is hij ook al jaren marktleider in zijn segment.
Er is in principe geen leeftijdsgrens om een schouder prothese te krijgen: een 90 jarige alleenstaande en medisch gezonde patiënt heeft evenveel recht op deze behandeling als de actieve 68 jarige.
Verdere informatie over de ingreep ‘schouderprothese’ vindt u terug op deze pagina.