Boksersfractuur
Een boksersfractuur is een veelvoorkomend letsel dat optreedt wanneer het 5de middenhandsbeentje (metacarpaal) in de hand breekt, meestal als gevolg van een directe slag of impact. Dit type fractuur wordt vaak geassocieerd met het slaan van een hard object, zoals een muur, met de vuist en komt vaak voor bij boksers en mensen die vechtsporten beoefenen.
Symptomen van een boksersfractuur zijn onder andere:
- Pijn en zwelling: Ernstige pijn en zwelling in het gebied van de breuk zijn veelvoorkomende symptomen. De pijn kan verergeren bij beweging.
- Beperkte beweging: Het bewegen van de aangedane vinger kan moeilijk zijn vanwege de breuk.
- Mogelijkheid tot vervorming: In sommige gevallen kan er een zichtbare vervorming zijn van de gebroken vinger.
- Moeilijkheid met grip: Het vastpakken van objecten en het gebruiken van de hand kan bemoeilijkt worden door pijn en beperkte beweging.
De behandeling van een boksersfractuur hangt af van de aard en ernst van de breuk. Bij niet-verplaatste breuken kan conservatieve behandeling nodig zijn, zoals gipsimmobilisatie en rust.
Sommige breuken kunnen echter chirurgische interventie vereisen. Een verminderd strekken van de vinger of rotatieafwijking (overlap met naburige vinger) zijn redenen om de botfragmenten te reduceren en te stabiliseren door enkele pinnen of een schroef. De pinnen steken door de huid door en worden na ongeveer 6 weken op de raadpleging verwijderd.
Als je vermoedt dat je een boksersfractuur hebt opgelopen, is het raadzaam om direct medische hulp in te schakelen.