Dupuytren
Wat?
Een goedaardige fibromatose (knobbelvorming) van de onderhuid in de handpalm en de palm van de vingers. De aandoening komt het vaakst voor in de handpalm in de lijn van de ringvinger en de pink. De goedaardige knobbels kunnen uitgroeien tot strengen en de vingers hierbij aantrekken (contractuurvorming).
Wie?
De aandoening is erfelijk en is meestal meer uitgesproken bij blanke mannen, meestal vanaf de leeftijd van 60 jaar. Mensen die zwaardere arbeid doen evolueren vaak sneller. Spontane verbetering van (lichte) Dupuytren is onfrequent maar is beschreven.
Klachten?
De samengetrokken vinger(s) veroorzaakt ongemak in dagelijks gebruik van de hand, zoals het aandoen van handschoenen of het gelaat wassen. De aandoening is meestal niet pijnlijk.
Onderzoeken?
De diagnose is op zicht te stellen. Beeldvorming of echografie is niet nodig.
Wanneer behandelen?
De tafel-top-test is van belang. Zolang de patiënt de hand vlak op tafel kan duwen/leggen is geen behandeling nodig. Te snel behandelen kan op lange termijn bij herval een moeilijkere heringreep betekenen, te laat behandelen betekent soms een suboptimaal resultaat.
Behandelingsmogelijkheden?
Indien de contractuur storend wordt kan een heelkundige "fasciectomie" overwogen worden. Via open chirurgie worden de zieke strengen verwijderd waarbij de vinger terug gestrekt kan worden. Soms wordt opzettelijk een deel van de wonde in de handpalm open gelaten.
Specifieke nazorgen:
Wondzorg, kinesitherapie, capener spalk.
Complicaties
– Gevoelsstoornissen: de manipulatie van fijne zenuwen in de vinger veroorzaakt soms tijdelijk “voos” gevoel in de vingertop
– Bij beschadiging van de bloedtoevoer van de vinger zou deze kunnen afsterven. Het risico is groter bij heringreep
– Wondproblemen, deze worden vaker gezien bij rokers
– Verstijving van de gewrichten, om dit te vermijden is gespecialiseerde handtherapie vaak nodig
– Herval is eigen aan de aandoening. 1 op 2 patiënten hervalt (in meer of mindere mate) binnen 10 jaar