Fasciitis plantaris
Tengevolge van overbelasting van de pees onder de hiel raakt dit peesblad (fascia plantaris) ziek. U voelt een felle pijn in de hiel bij het opstaan, bij het rechtkomen nadat u lang gezeten hebt, ’s avonds na een lange werkdag of bij het stappen op een koude ondergrond. Soms straalt de pijn uit over de hele voetzool. Alle patiënten met vermoeden van ‘hielspoor’ kunnen terecht op de multi-disciplinaire Hielspoor-kliniek, raadpleging via 014/444481.
Wat?
Een pijnlijke hiel, vooral ‘s ochtends bij het opstaan, bij rechtkomen na lang zitten, ‘s avonds na een lange werkdag en bij stappen op een koude ondergrond. De pijn zit typisch aan de hiel, straalt soms uit over de hele voetzool.
Oorzaak?
Het echte probleem is dat de grote en stevige voetpees (fascia plantaris) ter hoogte van zijn aanhechting op het hielbeen (calcaneum) ziek is. Het ziekteproces start met microscopische scheurtjes in de pees, en de pees is niet in staat om deze scheurtjes zelf te genezen. Er ontstaat een vicieuze cirkel. De pees wordt zieker en zieker, spontane genezing lukt niet, de patiënt blijft pijn houden. Op röntgen is soms een beenderig “hielspoor” te zien. Dit is echter niet de oorzaak van de pijnklachten. In de volksmond spreekt iedereen wel van “hielspoor” als men eigenlijk een fasciitis plantaris bedoelt. Een te korte achillespees versterkt het probleem. Andere aandoeningen kunnen ook hielpijn geven: een ingeklemde zenuw (aan de voet of in de rug) of een stressfractuur van het hielbeen. De orthopedisch chirurg zal je onderzoeken en een correcte diagnose stellen.
Behandeling: niet-operatief
Een echografie van de betroffen pees geeft een zekerheidsdiagnose. Zo nodig vraagt de orthopedisch chirurg bijkomende onderzoeken aan (MRI, EMG). Op een uitzondering na, dient een fasciitis plantaris niet geopereerd te worden. Medicatie of een inspuiting (met cortisone) kunnen tijdelijk de klachten wat verbeteren, maar genezen niet definitief.
De correcte behandeling rust op drie pijlers: steunzolen met een zachte uitsparing aan de hiel, stretchingoefeningen van de fascia plantaris (en de achillespees) aan te leren via de fysiotherapeut en minimum 6x daags zelf te doen (voor het opstaan, en telkens na lang stilzitten) en shock wave therapie (ESWT) : met een krachtig toestel dat met geluidsgolven werkt, kan de fysiotherapeut de zieke pees tot genezing aanzetten. De behandelingsduur tot genezing bedraagt 2 tot 3 maanden.
Behandeling: operatief
In uitzonderlijke gevallen is een ingreep aangewezen. Hierbij wordt de fascia plantaris losgemaakt van het bot. Na de ingreep duurt het nog 4 tot 6 weken voor de voet genezen is.